Meer met minder; opkomst van de deeleconomie

Meer met minder; opkomst van de deeleconomie

Meer met minder, dat is het devies waar veel bedrijven zich mee geconfronteerd zien. Een van de meest voor de hand liggende oplossingen hiervoor is al zo oud als de weg naar Rome: delen. Delen van materialen, kennis en kunde, en gespecialiseerde faciliteiten. Eeuwenlang hebben we op die manier samengeleefd en ook bedrijven deelden samen bepaalde apparatuur, simpelweg omdat bezit te kostbaar was.

De ontwikkeling van Internet zorgt voor de heropleving van dit oude gebruik. Voor consumenten is er een toenemend aantal websites waarop zij spullen onderling uit kunnen lenen of verhuren: van auto's en boormachines, tot kamers in je huis en maaltijden. Dit is geen trend, maar een fundamentele transitie in de economie, waarbij gebruik belangrijker is dan bezit en de manier waarop we met elkaar omgaan en onze behoeften vervullen verandert.

Sinds kort kunnen ook bedrijven en instellingen capaciteit die op bepaalde momenten niet gebruikt wordt verhuren of verkopen aan andere organisaties via de online deelmarktplaats van FLOOW2. Zij kunnen extra omzet genereren met bijvoorbeeld leegstaande vergader- of opslagruimten, stilstaande heftrucks of bedrijfswagens, ziekenhuis apparatuur, onderbenutte print- of kantinefaciliteiten of tijdelijke detachering van kennis en kunde van personeel. De mogelijkheden zijn oneindig. Organisaties die dit van hen huren of kopen besparen kosten of vermijden een investering. Doordat er letterlijk meer met minder wordt gedaan is het nog eens duurzaam en maatschappelijk verantwoord ook.

Delen tussen organisaties is nieuw en het vergt lef om voorop te lopen in een nieuwe ontwikkeling. Wij zijn benieuwd: wie toont er lef?

Lieke van Kerkhoven, www.floow2.com